SZÉKELYFALVAK/GYERGYÓ-SZÉK KÉPEKBEN , LEÍRÁSOKBAN

A honlapom készítésének célja ismertetni a székelyfalvak hagyományait, őseink szokásait, a mai élet megjelenítését, hagyományőrző ünnepek/megemlékezések bemutatása a turizmus fellendítése céljából .

     GYERGYÓSZÁRHEGY       

  ( Szülőfalum )

 

gyergyoszarhegy_madartavlatbol_2007._aug..jpg

 

      Gyergyószék  legszebb fekvésű települése, a medence északi részén , a Szármányhegy lába körül terül el. Könnyen megközelíthető a Brassó- Déda nemzeti országúton vagy vasúton. Turisztikai szempontból is a leglátogatottabb a medencében.

   ***  Itt található , a Szármányhegy oldalában, a falu központjában a        " LÁZÁR Kastély " , amelyet a  XV. században építette  a Lázár nevű  székely nemesi család. Ebben a kastélyban nevelkedett néhány éven át tizenéves  gyerekkorában  Bethlen Gábor, Erdély fejedelme. A kastélyt 1977-től kezdték helyreállítani a romba dőlt állapotából. Azóta állandó kiállítások , konferenciák, találkozók, hagyományőrző tevékenységek, táborok színhelye volt 2013-ig. Sajnos ma már zárva van, a tulajdonviszonyok tisztázása végett. A megyei önkormányzat Művészeti Alkotóközpontjaként működött, nemzetközi művészi alkotó táborokat szerveztek minden évben.  Ma is a Művészeti Alkotóközpont folytatja tevékenységét egy régi iskola épületében.

 Képek :

lazar_kastely_fntrol_004.jpg   szarhegykastely_lovagterem_udvarbol_033.jpg

img_5380.jpg     

      kastely4.jpg

    ***  A falu központjának nagyon szép része a park, amelyet szobor parknak is nevezhetünk, mivel az alkotó táborban résztvevő művészek alkotásait, szobrait láthatjuk. A parkban találunk egy emlékművet, a falu hőseinek emlékére állítatott.  A hősök nevei olvashatóak. akik a helyi harcokban valamint a világháborúk idején életüket áldozták a szülőföldért.  A park közelében található egy impozáns művelődési ház , (kultúr- palota),  az  általános iskola épülete, a  tanácsépület valamint a  közbirtokossági irodahelyiség.  Szármányhegy oldalában, az erdő szélén, szép környezetben megtekinthetjük a Lázár családok által építetett Ferences-rendi katolikus templomot (zárdát).  Kájoni János, jezsuita-rendi pap,  híres orgonaépítő, egyházi énekeket gyűjtő és író itt élte utolsó éveit, itt is temették el. A falu nagyon értékes műemléke a Római katolikus erődtemplom, amely 1235 körül épült. A XV.században épitették a tornyát. A reformáció idején, a reformátorok betörésekor felgyújtották, 1590-ben tűz pusztította, oltárait elégették. 1729-ben újjáépítették. 1930-ban bővítették .2000-es évek elején belső felújításokat végeztek, fa-padlózatát kő-mozaikkal cserélték ki. Nagyon szép a kilátás a templom várfalától, ahonnan a medence falvai panorámikusan tárulnak elénk. 

Képek :

szarhegyemlekmu_010.jpg   gy.szarhegy_kulturhaz-1_res.jpg  

szarmanyhegy-oldal_ferencesrendi_templom_res.jpg   

 

   ***  A következő fontos műemlékhely a falu történetében a "Tatárdomb" . A falutól 3 km-re, Gyergyóditró irányában található. Az 1658-as tatár-betörések, tatárok elleni győzelem emlékére állítatott emlékmű jelzi a csatában elesett tatárok sírhelyét, dombot. 2008-as évtől , minden év szeptember hónap első szombatján emlékező szentmisét celebrál  Böjte Csaba ferences-rendi atya. 

Képek, Videó :

tatardomb_052.jpg 

Tatárdobm története : (videó)

 

https://www.youtube.com/watch?v=14yHv0k1r6I

 

        A Faluhoz tartozik egy kis település Güdüc , Ditró felé,  a tatárdombbal szemben, a fő útvonaltól 3 km-re fekszik. Az útszéli névtáblán olvasható a neve ,a hegyek közt van, ahol az utóbbi években  falu-turizmus nagyon fellendült, sok hétvégi villa épült. Az erdőközt , aszfaltúton megközelíthető az erdő közt egy szép liget, ahol egy hideg vízforrás " Hidegkút" található, hétvégi pihenőhely, alkalmat ad a kikapcsolódásra, felfrissülésre.  

      Képek :

  Megalakult   a falu turizmus hálózatában nagyon jól működő  "TORZSÁSOK EGYESÜLETE".  Minden évben , októberben, általában a hónap második szombatján az egyesület a helyi és a megyei tanács támogatásával megszervezi a hagyományossá vált káposztafesztivált . A fesztiválon káposztavágás, káposzta-főzőverseny , kirakó vásár valamint szórakoztató kúlturmüsorok gazdagitják a napi programot, szórakoztatják a magyarországi, az ország területéről és a falvakból összegyűlt vendégeket. 

      Képek:

img_7764.jpg    img_7765.jpg

                                                                                                                                                                                                                      

img_7753.jpg   img_7785.jpg

 

A egyesület honlapján bővebben  kaphatunk információkat

az alábbi linken : 

       http://szarhegyiturizmus.ro

     Továbbiakban bemutatom a falu  néhány székely szülöttjét, akik a mai helyi viszonyok között elismert mesterek a saját szakmájukban.(olytatás ezután !)

.............

 Bővebb információt Gyergyószárhegyről az alábbi linkre klikkelve találunk ( honlap) :

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyergy%C3%B3sz%C3%A1rhegy

   

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 35
Tegnapi: 19
Heti: 128
Havi: 509
Össz.: 142 311

Látogatottság növelés
Oldal: GYERGYÓSZÁRHEGY ==>
SZÉKELYFALVAK/GYERGYÓ-SZÉK KÉPEKBEN , LEÍRÁSOKBAN - © 2008 - 2018 - szekelyfalvak.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gyergyói ford autobonto - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »