SZÉKELYFALVAK/GYERGYÓ-SZÉK KÉPEKBEN , LEÍRÁSOKBAN

A honlapom készítésének célja ismertetni a székelyfalvak hagyományait, őseink szokásait, a mai élet megjelenítését, hagyományőrző ünnepek/megemlékezések bemutatása a turizmus fellendítése céljából .

 

                     GYERGYÓDITRÓ

                 ( a középiskolát, 4 évet itt jártam )

 

img_1566.jpg 

 

 

                     Gyergyószárhegytől nyugatra 7 km-re, a gyergyói medence egyik legnagyobb települése , közel 6 ezer lakóssal. Hozzátartozik egy kis falucska,  Orotva a hegyek között, amely elérhető Ditró -Maroshévíz útvonaltól 4 km-re.  Ditró község, mint település múltja a XV. századba nyúlik vissza. Lakói a szárhegyi lakósokból áttelepedett, hadviselésben vállalt feladatokért kiváltságos jogokkal  rendelkező szabad székelyek leszármazottai. 
                Alaptevékenység a fakitermelés és a fafeldolgozás. A népművészet is szorosan kötődött a fa sokoldalú hasznosításához, ennek mintapéldányai a ma is szép számmal fellelhető faragott kapuk.
              A község jellegzetessége és mintegy jelképe az 1908–1913 között épült hatalmas templom. Az egész medencében legnagyobb, kéttornyú, neogótikus bazilika hossza 56, szélessége 23, toronymagassága 73 m, és 5000 ember befogadására alkalmas.

         A ditrói alkáli masszívum geokémiai, ásványtani és kőzettani változatosságáról híres.  Ditroit néven ismerik ma szerte a világban, üveg- és kerámia-gyártásban használt ásványkincs. Kitermelésében rejlő üzleti lehetőség nemrég felkeltette a külföldi befektetők érdeklődését.  A tervezett bányát  Gyergyóditrótól néhány kilométerre és a nefelin-szienit kitermelésére hoznák létre. A bánya 20 évig üzemelne és ezalatt összesen 8,35 millió tonna kőzetet termelnének ki.  A kitermelés összterülete pedig közel egy négyzetkilométer (98,9 ha). A szienitet a vasútállomás melletti telepen tovább finomítanák és nyersanyagként Olaszországba szállítanák.

          Gyergyóditróban számos neves személyiség született, dolgozott , életének fontos állomását töltötte a szakmájában. Köztük megemlíthetjük :  

      Puskás Tivadar (1800-as években) tudóst, aki bár nem Ditróban született, de innen származik, és a község fiának tekinti. A nagy feltaláló Edison munkatársa volt. Ő találta fel a telefonközpontot, amelynek nagy jelentősége volt a technika történetében.  

     Mátyás Mátyás (1888–1956) a legendás hírű orvosprofesszort,  a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Intézet sebészeti tanszékének vezetője volt 1948-tól haláláig. Közel 100 tudományos előadást tartott, ill. közölt a hasi sebészet tárgyköréből. Dolgozatai a hazai és külföldi szaklapokban jelentek meg
    

      Tarisznyás Márton (1927–1980) tanárt, számtalan néprajzi dolgozatot írt és közölt. 1956-tól 1980-ig, haláláig a gyergyószentmiklósi múzeum vezetője. A gyergyószárhegyi Lázár Kastély régészeti ásatásainak kezdeményezője és egyik vezetője. Gyergyó történeti néprajza c. könyve, amelyik, tíz tanulmányát tartalmazza 1982-ben jelent meg. Korai halála megakadályozta abban, hogy hatalmas jegyzetanyagából újabb néprajzi munkák születhessenek.

       Pál Béla (1929-1993), matematika tanárom volt 4 évig , kitüntetett pedagógus. A romániai magyarság beolvasztása elleni tiltakozásáért ( névtelen levelekben) a kommunista rendszerben, 1983 május hónapban elítélték.  3 év 7 hónapi fogság után is a diktatúra végéig szigorú rendőri , házi őrizetben tartották. Gergely Géza magyar szakos tanár (kortársa) megírta a  hurcoltatásainak, börtön éveinek szenvedéseit " Kálvária" címmel.   

      Továbbiakban bemutatom a falu  néhány székely szülöttjét, akik a mai helyi viszonyok között elismert mesterek a saját szakmájukban.

 

Bajkó Miklós szabómester  

e-mail : bajkomiklos@gmail.com 

                            telefon sz. :(004) 0753 729 183

Képek : 

  img_1666.jpg

 

 Kelemen Imre, kereskedő, Panzió tulajdonos :

e-mail : imikelemen@yahoo.com

                                         telefon sz.  : (004) 0749 258 837

                                                              (004) 0754425 35

 Képek :

img_1624.jpg  

 

         Bõvebb információk a község honlapján: 

                          https://hu.wikipedia.org/wiki/Ditr%C3%B3

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 36
Tegnapi: 19
Heti: 129
Havi: 510
Össz.: 142 312

Látogatottság növelés
Oldal: GYERGYÓDITRÓ ==>
SZÉKELYFALVAK/GYERGYÓ-SZÉK KÉPEKBEN , LEÍRÁSOKBAN - © 2008 - 2018 - szekelyfalvak.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gyergyói ford autobonto - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »